Учени открили система от солени езера под ледниците на Марс,

...
Учени открили система от солени езера под ледниците на Марс,
Коментари Харесай

Солени езера са открити под ледници на Марс

Учени разкрили система от солени езера под ледниците на Марс, с помощта на един от инструментите на апарата Mars Express.

Под ледниците на южния полюс на Марс има мрежа от солени езера. Откритието може да хвърли светлина върху историята на климата на планетата, както и опцията за живот на нея, написа АНСА, базирайки се на публикация в научното списание Nature Astronomy.

По-рано същата група учени към този момент откри един подобен контейнер на Марс през 2018 година. Астрономите откриха нови езера с помощта на радара MARSIS, който е конфигуриран на изследователската станция Mars Express. Той работи в орбита към Червената планета и събира данни за нея.

Повечето планетолози допускат, че в ранните столетия на своето битие Марс е бил доста сходен на Земята. По това време планетата имала гъста атмосфера, водни океани и много мек климат, т.е. планетата евентуално е била подобаваща за пораждане на живот.

Подобни условия обаче съществували на Марс за релативно малко време, към милиард години след образуването му. Преди към 3,6 милиарда години планетата се трансформирала в безжизнена пустиня. Почти цялата атмосфера на планетата и водните ресурси върху нея са се изпарили в Космоса или са се трансформирали в ледени запаси.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР