Учени откриха за първи път следи от аборигенски селища на

...
Учени откриха за първи път следи от аборигенски селища на
Коментари Харесай

Откриха древни останки от аборигенска култура на дъното на Индийския океан

Учени откриха за първи път следи от аборигенски селища на дъното на Индийския океан край северозападния бряг на Австралия. Те се оказали под вода след края на ледниковия интервал.

Изследователите считат, че би трябвало да бъдат открити още доста сходни oбекти, написа CNN.
Според изследване, оповестено в сп. PLOS ОNE, в края на ледниковия интервал доста селища са били издигнати върху суша, само че след това са били потопени под вода.

Австралия е голям континент, една трета от неговата територия сега е на дъното на океана.

Учените считат, че първите хора са стъпили на територията на Австралия преди към 50 000 години, придвижвайки се по южните крайбрежия на Евразия. По това време равнището на морето е било няколко метра по-малко, в сравнение с в този момент, с помощта на което античните хора са се заселили по цялата територия на днешните Зондски острови, Нова Гвинея и Австралия, придвижвайки се по суша или през плитчините.

След края на ледниковия интервал тези сухопътни „ мостове " сред островите и континентите останали под вода. Това била повода учените дълго време да не съумеят да открият следи от мигрирането на античните хора по дъното край крайбрежията сред Нова Гвинея и Австралия. За първи път остатъци са открити при подводни проучвания към архипелага Дампир.

Двегодишният труд на археолозите се увенчал с триумф - учените разкрили към 300 оръдия на труда и други артефакти, отсрочени в почвата и в пясъците на този сектор на дъното на Индийския океан.

Според датирането, откритите артефакти са на повече от 8 500 години. Селището е било издигнато към бързей, който сега е подводен извор на сладководна вода.

Учените се надяват, че по-нататъшните разкопки ще им оказват помощ да намерят по-древни следи от Homo sapiens в Австралия и да изяснят въпроса с разселването на хората на континента.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР