Учени откриха в южната част на щата Юта останки на

...
Учени откриха в южната част на щата Юта останки на
Коментари Харесай

Динозавър с боздуган на опашката бродел преди десетки милиони години

Учени откриха в южната част на щата Юта остатъци на динозавър . Новият тип е бил кръстен Akainacephalus johnsoni на името на доброволеца, който е оказал помощ за разчистване на черепа на фосила. Динозавърът е живял преди 76 милиона години по време на интервала Креда . Той се е хранел с растения и е имал застрашителен боздуган в края на опашката си.
New dinosaur alert!

Meet Akainacephalus Johnsoni, a herbivore from Utah. It's 76 million years old, and has bulbus armour across its head.

Ankylosaurid dinosaurs evolved initially in Asia, migrating to North America during low sea levels.

Read more:
— ABC Science (@ABCscience)
Динозавърът е бил затрупан с яка ризница, изпъстрена с бодли с конусовидна и пирамидална форма . Ройтерс отбелязва, че това животно би могло да бъде харесано само от своята майка поради плашещия си тип.


Akainacephalus johnsoni from a more challenging viewpoint
— BJ Nicholls (@BJNicholls2)

Д инозавърът принадлежи към групата на анкилозаврите , въоръжените с най-плътна ризница създания, живели в миналото на Земята . Тази отбрана им е била извънредно нужна, като се има поради от какви хищни чудовища са били заобиколени. Бронята към главата и муцуната са доста присъщи, придавайки на динозавъра застрашителен ви д. Akainacephalus johnsoni е обитавал Азия, само че е минал в Северна Америка към края на епохата на динозаврите, считат учените.

Scientific illustration of Akainacephalus johnsoni by Andrey Atuchin
— NHMU (@NHMU)

Новооткритият динозавър е със междинни за този клас размери. Дълъг е било п ет метра, с пай врат, крайници и обемист торс . Динозавърът е разгонвал враговете си с добре оборудваната за пердах опашка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР