Учени откриха следи от началото на Промишлената революция в дълбочинни

...
Учени откриха следи от началото на Промишлената революция в дълбочинни
Коментари Харесай

Откриха следи от Промишлената революция в хималайски ледник

Учени откриха следи от началото на Промишлената гражданска война в дълбочинни проби от хималайски хладилник, съхранявани в центъра "Бърд " за проучване на полюсите и климата към университета на Охайо, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

"Промишлената гражданска война е гражданска война в потреблението на силата ", изяснява Паоло Габриели от екипа.

"Така изгарянето на въглища стартира да провокира излъчвания, които съгласно нас са пренесени с ветровете до Хималаите ", сподели още той, представен от Българска телеграфна агенция.

Топенето на безконечните ледници може да усили с 50% въглеродния диоксид в атмосферата

Центърът "Бърд " съхранява една от най-големите сбирки в света от дълбочинни ледени проби. Една от тях е взета от ледника Дасуопу на хималайския връх Шишапангма, един от 14-те най-високи в света. Слоевете лед в тестът са формирани от 1499 година до 1992 година

За проучването, оповестено в сп. "Протоколи на Американската академия на науките ", експертите са анализирали централизация на 23 железни микроелемента в пластовете лед. Резултатите им разкриват следи от няколко токсични метала, като кадмий, хром, никел и цинк. Те стартират да се появяват в леда към 1780 година, когато е началото на Промишлената гражданска война в Англия.

Те са странични артикули от индустриалното изгаряне на въглища, само че някои, като цинка, може да са и от горски пожари, запалени, с цел да бъдат освободени терени за земеделие.

Най-високите равнища от металите в леда са се образували от 1810 година до 1880 година, когато през зимата в Хималаите преваляванията са били изключително значителни. Падащият сняг е уловил повече прахуляк от атмосферата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР