Учени откриха риба, която може да регенерира тъканта на сърцето.

...
Учени откриха риба, която може да регенерира тъканта на сърцето.
Коментари Харесай

Мексиканска риба може да лекува тъканта на сърцето

Учени откриха риба, която може да регенерира тъканта на сърцето. Оказва се, че три елементи от генома на мексиканската тетра имат способността да регенерират сърдечната тъкан.

Един от гените наподобява играе изключително значима роля в процеса, написа ББС. Изследователите се надяват, че изследването ще направи допустимо лекуването на сърдечния мускул при пациенти, които са претърпели сърдечен удар. Стотици хиляди хора живеят със сърдечна непълнота, постоянно в следствие именно на сърдечен удар. Тъй като не е допустимо хората да регенерират сърдечния си мускул, те би трябвало или да живеят със положението си,  или да имат потребност от сърдечна трансплантация.

Проучването на рибите е финансирано от Британската фондация за сърдечно-съдови болести и се управлява от доктор Матилда Момерстег  и нейния екип в Оксфордския университет. Те учат два типа мексикански тетра риби - речни жители, способни да самолекуват сърдечната си тъкан и пещерни жители, които не могат.  Пещерните риби, които в миналото обитавали реките на Северно Мексико, са изгубили част от своите качества, поради тъмнината, в която живеят.

Въпреки това, проучванията не престават, до момента в който се откриват, по какъв начин гените на тези риби са могли в предишното, а и през днешния ден, да се саморегенерират и по какъв начин това ще помогне на хората.

„ Вярвам, че тази риба  в някакъв миг ще ни кажат по какъв начин в действителност можем да изправим човешкото сърце ”, споделя доктор Момерстег.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР