Учени откриха процъфтяващи колонии от крайбрежни същества, включително малки раци

...
Учени откриха процъфтяващи колонии от крайбрежни същества, включително малки раци
Коментари Харесай

Какво се случва с голямото тихоокеанско петно от боклук

Учени откриха процъфтяващи колонии от крайбрежни същества, в това число дребни раци и анемони, които живеят на хиляди километри от първичния си дом върху пластмасови боклуци в Голямото тихоокеанско леке от отпадък. Те се намират на 620 000 квадратни благи от петното от отпадък в океана сред Калифорния и Хаваите.

В ново изследване, оповестено в списание Nature Ecology & Evolution в понеделник, екип от откриватели разкрива, че десетки типове крайбрежни безгръбначни организми са в положение да оцелеят и да се развъждат върху пластмасови боклуци, които плават в океана от години.

Учените обявиха, че откритията допускат, че замърсяването на океана с пластмаса може би дава опция за основаване на нови плаващи екосистеми от типове, които нормално не са в положение да оцелеят в открития океан.

За разлика от органичните материали, които се разлагат и потъват в границите на месеци или най-вече няколко години, пластмасовите боклуци могат да плават в океаните доста по-дълго време , което дава опция на съществата да оцеляват и да се развъждат в открития океан в продължение на години.

" Беше изненадващо да забележим какъв брой постоянно се срещат крайбрежните типове. Те се намираха върху 70 % от откритите парчета ", споделя пред CNN Линси Харам, теоретичен помощник в Националния институт по издръжка и земеделие и водещ създател на проучването.

Coastal species are thriving in the middle of the ocean in a patch of garbage and plastic, researchers said in a new study.
— CBS News (@CBSNews)
Харам и сътрудниците ѝ изследват 105 пластмасови детайла, изловени от Големия тихоокеански боклукчийски сектор сред ноември 2018 година и януари 2019 година Те разпознават 484 морски безгръбначни организми върху отломките, които съставляват 46 разнообразни типа, от които 80% нормално се срещат в крайбрежните местообитания.

" Доста огромен % от разнообразието, което открихме, бяха крайбрежни типове, а не локалните пелагични типове от открития океан, които значително чакахме да открием ", сподели Харам.

Все отново те откриха доста типове в открития океан, добави Харам. " На две трети от отломките открихме двете общности дружно... конкуриращи се за пространство, само че доста евентуално взаимодействащи си по други способи. "

Харам съобщи, че последствията от въвеждането на нови типове в отдалечените региони на океана към момента не са изцяло изяснени.

" Вероятно има конкуренция за пространство, защото в открития океан пространството е преди всичко, евентуално има конкуренция за хранителни запаси - само че може и да се изяждат взаимно. Трудно е да се разбере какво тъкмо се случва, само че видяхме доказателства, че някои от крайбрежните анемони ядат типове от открития океан, тъй че знаем, че има някакво грабителство сред двете общности ", сподели тя.

Как тъкмо съществата стигат до открития океан и по какъв начин оцеляват там, остава неразбираемо. Не е известно дали да вземем за пример те просто са се качили на парче пластмаса, за което са се прикрепили край брега, или са съумели да колонизират нови обекти, откакто са били в открития океан.

Голямото тихоокеанско леке от отпадък, което е два пъти по-голямо от Тексас, е най-голямото струпване на океанска пластмаса в света.

" Great Pacific Garbage Patch " is important for this years exam.

It is located in North America (between Hawaii and California )

Roughly it is 6,20,000 sq mile. 3 times of France.
Ocean species found living on the 'Great Pacific Garbage Patch'
— Kunal Virulkar (@kunalrv)
Петното е лимитирано от голям гир - най-голямото от петте големи, въртящи се кръгови течения в международния океан, които притеглят боклука към центъра и го задържат там, създавайки боклучен ураган.

Матиас Егер, началник на отдела за екологични и обществени въпроси в организацията с нестопанска цел The Ocean Cleanup, която създава технологии за освобождение на океаните от пластмаса, съобщи пред CNN, че е неточност да се мисли за Голямото тихоокеанско леке от отпадък като за остров от отпадък.

" Ако сте там, това, което виждате, е просто непорочен наследник океан ", споделя Егер, който е оказал помощ на Харам да организира проучването, като е събрал пробите в петното, извличайки ги с мрежа.

" Можете да си го визиите като нощното небе. Ако погледнете нагоре през нощта и видите всички тези бели точки, това е главно това, което виждате в петното от отпадък. Не е толкоз гъсто, само че има доста от тях... там стартирате да виждате от ден на ден пластмаса, колкото по-дълго гледате ", сподели той.

Инициативата " Почистване на океана " пресмята, че в петното има към 1,8 трилиона части пластмаса, които тежат към 80 000 тона. По-голямата част от пластмасата, открита в петното, произлиза от риболовната промишленост, до момента в който сред 10 и 20 % от общия размер може да се наблюдава до японското цунами през 2011 година

По данни на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP) светът създава към 460 милиона тона пластмаса годишно, като тази цифра - без незабавни дейности - ще се утрои до 2060 година

В международен мащаб единствено към 9% от пластмасовите боклуци се рециклират, съгласно UNEP. Цели 22% от всички пластмасови боклуци се ръководят погрешно и се трансформират в отпадък, като в последна сметка огромни количества попадат в океаните.

Учените предизвестяват, че от 2005 година насам се следи " бързо и невиждано " увеличение на замърсяването на океаните с пластмаса.

" Проблемът става все по-голям и по-голям с всяка минала минута ", споделя Егер. " Виждаме костенурки, които се заплитат в риболовен мрежи-призраци. Понякога това са даже единствено трупове на костенурки. Виждаме усвояване на пластмасови фрагменти. Освен това има и замърсители - химикали. "

In the Great Pacific Garbage Patch, more than 1,000 miles from land, coastal animals are adapting to a new life on plastic, reports.
— The Atlantic (@TheAtlantic)
Организацията " Почистване на океана " е построила голяма система за събиране на отпадък - U-образна преграда с пола, сходна на мрежа, която виси под повърхността на водата. Тя се движи по течението и събира по-бързо движещите се пластмаси, до момента в който те плуват около нея.

" Искаме да проучим какво е въздействието върху морския живот. И откакто сме сигурни, че това е безвредно и е от изгода за околната среда, желаеме да увеличим мащаба ", споделя Егер.

Но почистването е единствено част от решението. В изследване, оповестено предишния месец, се споделя, че без незабавни политически дейности скоростта, с която пластмасите навлизат в океаните, може да се усили с към 2,6 пъти от в този момент до 2040 година

Миналата година Асамблеята на Организация на обединените нации по околна среда одобри историческа резолюция за преустановяване на замърсяването с пластмаса и за основаване на първия в света световен контракт за замърсяване с пластмаса до 2024 година - правно обвързващо съглашение, което ще обгръща целия витален цикъл на пластмасата - от нейното произвеждане и дизайн до изхвърлянето ѝ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР