Учени откриха първия известен коралов риф край Италия - в

...
Учени откриха първия известен коралов риф край Италия - в
Коментари Харесай

Учени откриха коралов риф край Италия

Учени откриха първия прочут коралов риф край Италия - в Адриатическо море, близо гр. Монополи в Пулия, заяви Сайънс алърт.

Кораловият риф е много необикновен. Дължината му е 2,5 км, а цветът му е по-мек. Това се дължи на типа му - изложен е на доста по-малко светлина от естественото.

Подобни рифове са огромна необичайност, тъй като коралите мъчно оцеляват без доста светлина. Рифът край Италия е на дълбочина към 35-50 м под повърхността. Изграден е от " несимбиотични мадрепорови корали " - каменни корали, които се хранят с органична материя, плуваща във водата. Там няма цветни водорасли, каквито употребяват коралите в Тихия океан. Рифът е и извънредно пълен в някои елементи - до 2 м. Това го прави доста забавен за биолозите.

" В началото на 90-те години на предишния век работех като морски биолог на Малдивите - сподели ръководителят на проучването Джузепе Кориеро от университета " Алдо Моро " в Бари, Италия. - Не съм и предполагал, че 30 години по-късно, че открия коралов риф на един хвърлей разстояние от къщата ми ".

Екипът възнамерява нови експедиции, с цел да откри до каква степен стига кораловият риф.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР