Учени откриха отпечатъци от човешки ходила и от животни на

...
Учени откриха отпечатъци от човешки ходила и от животни на
Коментари Харесай

Откриха човешки стъпки на 120 000 години в Саудитска Арабия

Учени откриха отпечатъци от човешки ходила и от животни на 120 000 години в пустинята Нефуд в Саудитска Арабия, на място, където в миналото е имало езеро, заяви Агенция Франс Прес.

Група от Хомо сапиенс се е спряла преди 120 000 години до езерото, където ходели и животни - камили, биволи и слонове, по-едри от сегашните. Те не се задържали доста. Езерото било единствено спирка в дългото им пътешестване.

Тази сцена възвръщат учените в публикацията си в сп. "Сайънс адвансис ", откакто откриват и датират човешките и скотски отпечатъци. Те са нова диря за пътя, по който потеглят античните ни прародители, откакто излизат от Африка.

На Арабския полуостров в този момент има огромни негостоприемни пустини, само че експертите знаят от десетилетия, че регионът в миналото е бил по-зелен и мокър.

Ръководителят на проучването Матю Стюарт от института "Макс Планк " е разкрил отпечатъците през 2017 година, когато е подготвял доктората си, откакто седименти ерозирали на мястото на антично езеро, наречено Алатар. Те са датирани със подтиквана оптична луминисценция.

"Отпечатъците от стъпала са неповторима форма на фосилни доказателства, които съставляват миг във времето от рода на няколко часа или няколко дни. Такава резолюция нямаме с други данни " - сподели Матю Стюарт.

Седем от стотината открити стъпки са на хоминиди. Четири от тях са на двама или трима души, които са пътували дружно. Специалистите преценят това по идентичната им ориентировка, дистанцията сред тях и другия размер.

Ръстът и масата на индивидите е индикативен, че това са били Хомо сапиенс, а не неандерталци, каквито така и така не е имало в този регион по това време.

На мястото не са открити никакви сечива. Това е повода експертите да изключат вероятността античните хора да са живели там дълготрайно.
Наличието на слонове насочва, че регионът зеленината и водата в региона са били изобилни.

Учените са намерили на мястото 233 фосила, които демонстрират, че месоядни животни са ловували тревопасни в региона, както става и през днешния ден в африканските савани.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР