Учени откриха нов начин за извличане на водород от нефт

...
Учени откриха нов начин за извличане на водород от нефт
Коментари Харесай

Разработиха революционна технология за производство на биогориво

Учени откриха нов метод за добиване на водород от петрол без излъчвания на парникови газове. За разлика от бензина и дизеловото гориво, когато се изгори, водородът не замърсява околната среда. Той към този момент се употребява от някои производители на коли и може да се приложи и за произвеждане на електрическа енергия, защото в този момент по-голямата част от водорода, употребен за транспортни средства, се получава от природен газ, заяви Агенция Франс Прес.

Група канадски инженери обявиха, че са създали способ за приемане на водород непосредствено от нефтени пясъци и нефтени залежи, като в същото време оставят въглеродния диоксид и метана в земята. Изследователският екип, който показа своето изобретение на конференция по геохимия в Барселона, съобщи, че технологията може да отговори на потребностите на Канада от електрическа енергия без излъчвания на парникови газове през идващите 330 години. ''Нискотарифният водород от неемисионни нефтени залежи може да ръководи целия свят, употребявайки главно съществуващата инфраструктура. Това е съвършеното решение за екологичночиста сила и чист въздух'', съобщи Грант Стрьом, изпълнителен шеф на швейцарската компания Proton Technologies AG, която комерсиализира този нов способ.

Междуправителственият комитет на Организация на обединените нации по изменението на климата акцентира, че светът би трябвало да побърза да ограничи излъчванията на парникови газове в атмосферата, с цел да понижи риска от световно стопляне. Новият новаторски способ разрешава производството на водород в диапазона от 0.10-0.50 $ за кг по отношение на настоящите индустриални разноски от към 2 $ за кг. Дори изоставените нефтени залежи към момента съдържат обилни количества петрол, само че екипът от учени открива, че вкарването на О2 в почвата покачва главната му температура, освобождавайки водород, който може да бъде филтриран от другите газове.

"Единственият артикул в този развой е водородът, което значи, че технологията е ефикасна - не замърсява околната среда и не провокира нездравословни излъчвания ", настояват канадските инженери. Други специалисти обаче не са толкоз оптимистични за триумфа на новата технология за произвеждане на биогориво. "Получаването на водород от въглеводороди с потребление на О2 не е нищо ново. Би било отлично, в случай че бе открит метод да се запазят въглеродсъдържащите газове подземен ", акцентира Джеръми Томкинсън, изпълнителен шеф на Nnfcc The Bioeconomy Consultants. Независимо от разнопосочните отзиви, експертната общественост признава, че сходно развиване е доста новаторско и вълнуващо. Учените считат, че тази революционна технология разкрива нови хоризонти както за силата, по този начин и за екологията.
<!--[if-->
<!--[endif]--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--[if--> <!--[endif]--> <!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР