Учени откриха възможно най-отлежалото сирене в света - „фета“ на

...
Учени откриха възможно най-отлежалото сирене в света - „фета“ на
Коментари Харесай

Археолози откриха сирене фета на 7200 години

Учени откриха допустимо най-отлежалото сирене в света - „ фета “ на 7 200 години, съхранила се в антични съдове, употребявани от фермерите на неолита, написа в. "Дейли мейл ".
По време на разкопки в Хърватия откривателите се натъкнаха на грънчарски произведения с останки от саламурено сирене по ритони и сита отпреди 7300 години. Производството на прясно мляко и сирене е обвързвано с разпространяването на земеделието в Европа, което е почнало преди 9000 години. Но до момента се считаше, че сиренето в Средиземноморието е зародило при започване на бронзовата ера, някъде преди 5000 години. Новото изобретение връща обратно във времето с 2000 години това произвеждане.
Учените са на мнение, че артикули, сходни на "фета ", са помогнали на фермерите от неолита да снижат детската смъртност в своите общности. Укрепналите по този метод популации са можели да се разпрострат в северните и централните елементи на Европа.
Разкопките са били извършени от екипа на Сара Макклюър от Пенсилванския университет в хърватските села Покровник и Данило Битни. Учените разкрили по античните съдове следи от мляко, сирене и месо. Сиренето било разпознато по остатъците от мастни киселини.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР