Учени откриха най-малкия известен до сега динозавър, съобщава Би Би

...
Учени откриха най-малкия известен до сега динозавър, съобщава Би Би
Коментари Харесай

Откриха най-малкия динозавър

Учени откриха най-малкия прочут до в този момент динозавър, оповестява " Би Би Си ". Новият тип е разказан от член на екипа, който го е разкрил, като " най-странната вкаменелост ", над която е работил.
Екземплярът, открит в северната част на Мианмар, се състои от череп, наподобяващ птичи, заловен в кехлибар на 99 милиона години.
В влиятелното списание " Nature " откривателите оповестяват, че динозавърът би бил подобен по мярка с колибри - най-малката жива птица през днешния ден.
Докато най-малките динозаври, като наподобяващият птица микрораптор, тежат няколкостотин грама, колибрито - най-хубавото съпоставяне за Oculudentavis - тежи единствено 2 грама.
Зашеметяващата находка може да хвърли светлина върху това по какъв начин дребни птици са еволюирали от динозаври - които постоянно са били по-големи.
" Животните, които стават доста дребни, би трябвало да се оправят с съответни проблеми, като да вземем за пример по какъв начин да приспособяват всичките си сетивни органи към доста дребна глава или по какъв начин да поддържат телесната топлота ", декларира проф. Джингмай О`Конър от Китайската академия на науките в Пекин.
Новият тип, наименуван Oculudentavis khaungraae, наподобява, се е справил с тези провокации по необикновени способи.
Например структурата на очите на животното изненадва учените. Птиците имат пръстен от кости, склералният пръстен, който оказва помощ да се придържа окото. При множеството птици обособените кости, наречени склерални кости, са елементарни и много квадратни. Но в Oculudentavis те са с форма на лъжица - присъща линия, срещана преди единствено при някои живи гущери. Костите на окото образуват конус, сходно на очните кости на совите. Това демонстрира, че динозавърът е имал извънредно зрение. За разлика от совите, очите са обърнати встрани, а отворът в центъра на костите е стеснен, което е ограничавало количеството светлина, попадаща в окото. Това дава съществени доказателства, че Oculudentavis е бил деен денем. Освен това очите на съществото изпъкват от главата му по метод, който не съществува при никое друго животно, което затруднява учените да схванат по какъв начин тъкмо действат очите.

" Това е най-странният фосил, който в миналото съм имал шанс да уча ", изяснява проф. О`Конър. " Просто обичам да откривам по какъв начин естественият асортимент води до образуването на такива причудливи форми. Ние имаме и огромен шанс, че този фосил е оживял, с цел да бъде открит 99 милиона години по-късно. "
Челюстта на динозавъра има изненадващо огромен брой зъби. Това наподобява допуска, че макар дребния си размер, Oculudentavis е бил див звяр, който яде инсекти.
Заедно с черепа са непокътнати и меки тъкани, по-специално останките на езика на животното, което би могло да даде по-нататъшна визия за неговите биологични белези.
Находката акцентира невероятния капацитет на кехлибара за опазване на изкопаеми мостри, които другояче може биха оживели.
Географското разположение на находката може да има нещо общо с процеса на миниатюризация, споделят учените. Изолацията постоянно оказва въздействие при животни, които развиват по-малък размер на тялото, като някои забележителни образци се срещат на острови.
Интересното е, че кехлибарът от Мианмар се счита, че се е образувал върху антична островна дъга.
Източник: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР