Учени откриха най-голямата и най-древна конструкция, създадена от цивилизацията на

...
Учени откриха най-голямата и най-древна конструкция, създадена от цивилизацията на
Коментари Харесай

Откриха най-голямата и стара конструкция на маите

Учени откриха най-голямата и най-древна структура, основана от цивилизацията на маите, известна до момента. Постройката, открита в щата Табаско, Мексико, съставлява колосална правоъгълна издигната платформа. Според археолозите тя е била издигната сред 1000 година и 800 година преди новата епоха, оповестяват международните осведомителни организации

За разлика от пирамидите в градове като Тикал в Гватемала и Паленке, новооткритата платформата не е издигната от камък, а от глина и пръст и евентуално е употребена за всеобщи церемонии и ритуали.

Неизвестният до момента обект Агуада Феникс (Aguada Fénix) е открит от археолози близо до река Усумацинта, благодарение на системата LiDAR, революционна технология за лазерно сканиране, която е способна да разкрие от дълго време изгубени характерности на ландшафта, които са скрити и обраснали от вековни гори. Мрежа от резервоари и необятни тротоари са свързани с структурата. Тя е обърната по този начин, че противоположните ѝ краища са ориентирани към точките, от които се вижда изгрева на слънцето в дните на лятното и на зимното слънцестоене, в случай че към платформата се гледа от пирамида, издигната на няколкостотин метра западно от нея.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР