Учени откриха как са се образували четирите известни цепнатини на

...
Учени откриха как са се образували четирите известни цепнатини на
Коментари Харесай

Гравитацията на Сатурн е причина за цепнатините на Енцелад

Учени откриха по какъв начин са се образували четирите известни цепнатини на луната на Сатурн Енцелад.

Най-голямата от по този начин наречените „ тигрови линии “, е формирана заради гравитационния напън, извършен върху полюсите на Луната, съгласно изследване, оповестено на 9 декември в списание Nature Astronomy.

Останалите три цепнатини се образуват скоро откакто налягането върху близкия лед се покачва.

Откакто Касини за пръв път обиколи ледената луна на Сатурн Енцелад, учените бяха пленени от многочислените мистерии на тази луна. Например, Енцелад има плътна ледена обвивка, която затваря воден свят изпод, а Луната изпуска струи водна пара и органични съединения в космоса.

Но една от най-интригуващите характерности на Луната е поредицата от фисури, цепнатини, които се сплитат през сектори от южното й полукълбо. „ Тигровите линии “, както постоянно са наричани, са набор от четири цепнатини, дълги съвсем 140 км и почти намиращи се на към 35 км една от друга.

„ Никоя друга ледена планета или луна няма нещо наподобяващо на тези цепнатини “, декларира планетарният геофизик Дъг Хемингуей от Научния институт Карнеги, пред изданието Space.com.

Години наред учените не можеха да обяснят по какъв начин са се образували тези „ тигрови линии “, само че в този момент екип от учени от Калифорнийския университет Бъркли и Научния институт Карнеги, създадоха компютърни модели, които демонстрират гравитационната връзка сред Енцелад и Сатурн.

Гравитационните сили притеглят екватора на Енцелад, до момента в който той обикаля към Сатурн. Поради тези сили, лунните полюси са едни от най-топлите региони на повърхността на Енцелад и имат по-тънък лед, в сравнение с където и да е другаде на луната, което значи, че този лед може да се разцепва по-лесно.

Най-голямата от линиите – „ Багдад Сълкус “ – наименуван на иракската столица – се пропуква и отваря първа. Водата се издига от новоотворената цепнатина и пада назад надолу по краищата на фисурата. Това в допълнение тегло оказва напън върху близкия лед, което води до формиране на паралелните цепнатини, наречени „ Кайро “, „ Дамаск “ и „ Александрия “.

Поради неповторимото гравитационно привличане, което Сатурн упражнява над Енцелад, има непрекъснат поток от вода, изтичаща от цепнатините, което значи, че е малко евентуално те да се затворят в обозримо време.

Публикувано в изданието Popular Mechanics.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР