Учени откриха древни отлагания в пещерата Арта на остров Майорка,

...
Учени откриха древни отлагания в пещерата Арта на остров Майорка,
Коментари Харесай

Пещерни отлагания показват драматично покачване на морското ниво преди 4 млн. години

Учени откриха антични отлагания в пещерата Арта на остров Майорка, които навеждат на мисълта, че преди 3,5-4 милиона години морското равнище е било с към 15 метра по-високо спрямо днешните му стойности, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, представена от Българска телеграфна агенция.

Изследването на пещерни обединения, известни като спелеотеми, може да помогне на учените да предвиждат по-прецизно по какъв начин днешните климатични промени ще повлияят върху покачването на морското равнище през идващите няколко десетилетия.

Учените се нуждаят от исторически данни, с цел да преценяват по какъв начин топенето на ледената завивка ще повлияе върху морското равнище.

" Моделите на дължащото се на по-високите температури повишение на морското равнище зависят от измерването на стойностите му в предишното - съобщи специалистът Виктор Поляк от университета на Ню Мексико. - Изследването дава данни за високи стойнсти на морското равнище през плиоцена. "

За задачите на проучването били оценени проби от събраните от няколко пещерни обединения минерали. Оказало се, че пробите датират отпреди 3,3-4,4 милиона години. Ураново-оловното радиометрично датиране удостоверило, че пещерните отлагания са се формирали през плиоцена.

Учените анализирали също изотопните промени в пробите. Резултатите навеждат на мисълта, че морското равнище е било с 15 метра по-високо от сегашните му стойности.

Предишни изследвания демонстрираха, че в средата на плиоцена междинните температури на Земята били с 2-3 градуса Целзий по-високи от днешните. Тогава количеството на въглеродния диоксид в земната атмосфера било като днешното.

Настоящето проучване удостоверява предходни изводи, че стопляне с 2-3 градуса Целзий над температурните стойности от прединдустриалната ера може да провокира неустойчивост в ледената завивка на Антарктида, водейки до трайно размразяване на леда и дълготрайно повишаване на морското равнище.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Нейчър ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР