Учени откриха доказателство, че фините прахови частици от замърсения въздух

...
Учени откриха доказателство, че фините прахови частици от замърсения въздух
Коментари Харесай

Ново изследване - мръсният въздух стига чак до плацента

Учени откриха доказателство, че фините прахови частици от нечистия въздух пътуват през белите дробове на бременните дами и проникват в плацентата.
Ново изследване измежду бъдещи майки в Лондон разкрива дребни частици в плацентата на всяко бебе. Изследователите настояват, че е допустимо частиците да попаднат в плода, написа порталът Факултети.мк, представен от БГНЕС.
" Това е обезпокоителен проблем - има мощна връзка сред замърсяването на въздуха, който майката вдишва и ембриона. Ето за какво съветваме бъдещите майки да посещават по-малко нечисти региони ", споделя доктор Лиза Миясита.
Серия предходни проучвания демонстрират, че замърсяването на въздуха доста усилва риска от прибързано раждане и ниско родилно тегло, което води до доживотно увреждане на здравето. Мащабно изследване, обхванало повече от 500 000 раждания в Лондон удостовери връзката и изиска от лекарите да уведомят, че последствията за милиони дами в нечистите градове по света са нещо, което се приближава до здравна злополука.
Има от ден на ден проучвания, че замърсяването на въздуха води до здравословни проблеми, които не са свързани единствено с белите дробове. През август проучвания откриха, че замърсяването на въздуха провокира голямо понижаване на интелигентността, а през 2016 година са открити токсични наночастици от замърсяването на въздуха в мозъка на индивида.
Новото изследване изследва плацентите на пет бременни дами, които не са пушили и които са родили здрави бебета. Използвайки оптичен микроскоп, учените разкрили 72 „ тъмни “ частици сред 3 500 кафези, а по-късно са употребявали мощен електронен микроскоп, с цел да проучат формата на някои от частиците.
" Напълно е ясно, че става дума за черни частици-сажди ", споделя доктор Миясита. " Предишните проучвания демонстрираха, че частиците, които вдишват бременните дами минават през кръвообращението и влизат в плацентата. Не знаем дали частиците, които открихме, могат да се трансферират и в плода, само че нашите доказателства демонстрират, че е допустимо. Също по този начин знаем, че не е належащо частицата да проникне в тялото на бебето, с цел да има отрицателен резултат, тъй като в случай че има резултат върху плацентата, ще имат директно влияние и върху плода ", добави медикът.
" Тези проучвания демонстрират, че децата са с по-лош късмет за живот, когато става въпрос за обучение и работни места ", твърди доктор Кристиан Шилерт от Университетска болница " Каролинска " в Швеция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР