Учени откриха, че слюнката на восъчните молци, които се хранят

...
Учени откриха, че слюнката на восъчните молци, които се хранят
Коментари Харесай

Слюнката на восъчните молци разгражда найлоновите торбички изключително бързо

Учени откриха, че слюнката на восъчните молци, които се хранят с пчелния восък на кошерите, съдържа ензими, нужни за бързото разграждане на найлоновите торбички, предава The Guardian.

Тези ензими са първите, които съумяват да разградят полиетилена за броени часове при стайна температура (без в допълнение стопляне или радиация). Те биха могли да спомогнат за основаването на евтини и ефикасни способи за преработването на пластмасата.

Откритието е направено по случайност, откакто един от учените, който в свободното си време се занимава с пчеларство, почиства инфектиран с восъчни молци кошер и открива, че ларвите са почнали да пробиват дупки в найлоновите торбички. Изследователите споделят, че тяхното проучване демонстрира, че слюнката на насекомите евентуално съставлява „ склад за разграждащи ензими, които биха могли да трансформират радикално почистването на отпадъците “.

За разложение на пластмасата е нужен О2, който прониква в полимера. Този развой се назовава оксидация. Сега учените разкриват, че ензимите в слюнката на восъчните ларви приключват процеса за часове без потребността от предхождащи дейности като стопляне или радиация. 

Това трансформира парадигмата на биодеградацията на пластмасата, споделя молекулярният биолог Федерика Бертокини от Испанския народен теоретичен съвет. Тя е началник на екипа, направил проучването. 

Пластмасата е формирана от полимери и може да издържи години, десетилетия и даже епохи. След време може да се разпадне на дребни части, които стават източник на микро и наночастици. Частиците могат да бъдат открити на всички места – да вземем за пример към Антарктида, в дъждовната вода, във водата, която тече от крановете. Пластмасата не е единствено замърсител, само че и източник на съществени здравословни проблеми при хората. 

Полиетиленът е основан през 1933 година Той е на ниска цена и устойчив материал, който е подобаващ за пакетиране на храна, пазарски торби и други удобства в всекидневието. 

Восъчните червеи - Galleria mellonella, се считат за същинско злополучие от пчеларите. Ларвите на молеца се хранят с пчелен восък, полени и мед. Понякога ядат и ларвите на пчелите. 

Идеята на учените е ензимите, съдържащи се в слюнката на ларвите на восъчния молец, да бъдат създавани синтетично. Това би бил метод да се понижи наличието на пластмаса в околната среда. Според Бертокини по този начин пластмасата може да се разлага в следени условия. Ефектът ще бъде понижаване на микрочастици в природата, споделя Клементе Фернандес Ариас, съавтор на проучването. 

Изследването е оповестено в Nature Communications.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР