Учени откриха активен вулкан под континента Антарктида, който може да

...
Учени откриха активен вулкан под континента Антарктида, който може да
Коментари Харесай

Американски учени случайно откриха огромна опасност под Антарктида

Учени откриха деен вулкан под континента Антарктида, който може да форсира процеса на размразяване на ледовете. Забравете за световното стопляне – ледовете в Антарктида са изправени пред нова и още по-сериозна опасност – деен вулкан, прикрит под солидната ледена завивка. Учени от университета във Вашингтон разкрили вулкана в Западна Антарктида напълно инцидентно, оповестява "Дейли мейл ".

Изследванията са извършени по отношение на план, чиято основна цел е основаването на триизмерна карта на ледниците в западната част на Антарктида благодарение на сеизмичната интензивност. Поредица от земетресения, резултат от интензивността на вулкана, са регистрирани през януари 2010 и февруари 2011 година

Вулканична пепел пък е открита в леда, което съгласно специалистите значи, че вулканът, намиращ се на близо километър дълбочина от земната повърхнина, е деен от към 8000 години. Учените допускат, че мощното му изригване може да докара до размразяване на ледниците и до фрапантно повишение на морското равнище, прецизира Vesti.bg.

"Това е златната епоха за разкрития на Антарктида. От доста време имахме съмнения, че под масивите от лед се крият вулкани, само че към този момент няма капка подозрение ", споделя Ричард Астър, сеизмолог и участник в изследването. Учените считат, че изригвания на този вулкан под ледовете могат отчасти да обяснят за какво леденият щит на Антарктида се топи толкоз бързо. Според експертите вулканът "със сигурност " ще избухне някой ден, само че не могат да уточнят по кое време.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР