Учени откриха 4 кърлежа, запазени в отлично състояние в парчета

...
Учени откриха 4 кърлежа, запазени в отлично състояние в парчета
Коментари Харесай

Откриха кърлеж, пълен с кръв на динозавър

Учени откриха 4 кърлежа, непокътнати в чудесно положение в части кехлибар, и един от тях е цялостен с кръв от динозавър. Откритието е почтено за „ Джурасик парк “.

Кърлежите са смучели кръв още преди 99 млн. години. Когато динозаврите изчезнали, те се трансферирали върху всички други твари, които се движат, имат кожа и пера и от време на време даже люспи съгласно изследване, оповестено в научното списание Nature Communications.

Екип от испански и английски учени се попаднал на находката  в Бирма. Единият от праисторическите кърлежи бил от фамилията на „ Ужасните кърлежи на Дракула “ – тъкмо той се нахранил добре с динозавърска кръв, преди да почине в клопката на кехлибара. Втори заплел крайници си в перо на динозавър – по това време птиците още не съществували. Той принадлежи към липсващ тип кърлежи без очи, с величина 1 мм и 8 крайници.

Изключителна необичайност е откриването на вкаменели кръвосмучещи паразити, директно свързани с останките на техните приемници, отбелязва Хавиер Делклос от университета в Барселона, един от създателите на научната публикация.

Докато птиците са единствените наследници на динозаврите тероподи, оживели след всеобщото измиране преди 66 млн. години, кърлежите освен са се впили в живота, само че и са се развили, акцентират учените.

Откритието припомня за „ Джурасик парк “ – учените откриват във кино лентата ДНК на динозавър във фосилизиран комар в кехлибар. В живота към този момент обаче всички опити за добиване на ДНК от части кехлибар са несполучливи, признават експертите по естествена история от университета в Оксфорд.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР