Учени от Южна Корея са отгледали клетки от говеждо месо

...
Учени от Южна Корея са отгледали клетки от говеждо месо
Коментари Харесай

Говежди ориз - протеинът на бъдещето?

Учени от Южна Корея са отгледали кафези от говеждо месо в оризови зърна , оповестява " Ройтерс ".

Според тях това е значима стъпка към постигането на резистентен, наличен и екологично чист източник на протеини, който би могъл да размени отглежданите във ферми говеда за месо.

Професор Джинки Хонг от университета " Йонсей " в Сеул, който управлява проучването, съобщи, че " говеждият ориз " е първият артикул по рода си. Той употребява зърнени частици като основа за обработване на скотски мускули и мастни кафези.

В проучването оризовите зърна са третирани с ензими, с цел да се сътвори оптимална среда за клетъчен напредък. След това в тях се внедряват говежди кафези, които се култивират, с цел да се получи крайният хибриден артикул, който наподобява на розово оризово зърно.

Това не е първият теоретичен екип, който работи върху лабораторно отгледани месни артикули. Компании по целия свят пуснаха култивирано месо; измежду последните артикули са растителни пиле и змиорка, култивирани на соева основа. Те се оферират на пазара в Сингапур.
 Храната на бъдещето - кюфтета от мамут?
Храната на бъдещето - кюфтета от мамут?

Учени показаха гигантско кюфте от лабораторно отгледано месо от изчезналия праисторически тип

Екипът на Хонг твърди, че оризът има преимущество във връзка с сигурността по отношение на соята или ядките, защото по-малко хора са алергични към него.

" Ако бъде сполучливо създаден в хранителни артикули, култивираният говежди ориз може да служи като резистентен източник на протеини, изключително в среди, където обичайното отглеждане на животни е непрактично ", уточни Хонг.

Говеждият ориз съдържа почти 8% повече протеини и 7% повече мазнини от елементарния ориз. Хонг означи, че 18% от протеина са от скотски генезис, което го прави богат източник на незаменими аминокиселини.

На цена от към 2 $ за кг и с доста по-малък въглероден отпечатък от обичайните говежди артикули, култивираният говежди ориз може да се конкурира с останалите хранителни артикули , посочи Хонг.
 За първи път утвърдиха култивирано месо за консумация
За първи път утвърдиха култивирано месо за консумация

" Пилешките хапки ", създадени от американската компания Eat Just, са утвърдени

По негови думи остават провокации от техническа позиция и във връзка с спечелването на клиенти с усет и текстура.

" Честно казано, не мисля, че може да възпроизведе сочността или текстурата на същинското говеждо месо ", показа клиент, опитал оризово говеждо месо в корейски ресторант в Сеул.

" Все още не се съпоставя с говеждото, само че защото проучванията са в начален стадий, считам, че това е превъзходен път напред ", означи и различен консуматор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР