Учени от Югозападния научно-изследователски институт откриха сложни органични молекули в

...
Учени от Югозападния научно-изследователски институт откриха сложни органични молекули в
Коментари Харесай

Имало ли е живот на спътник на Сатурн?

Учени от Югозападния научно-изследователски институт откриха комплицирани органични молекули в замръзнала течност, изхвърлена от гейзерите на Енцелад, спътникът на Сатурн. Откритието усилва вероятността от съществуването на живи организми в небесното тяло, написа изданието Science Alert, представено от БГНЕС.
По-рано стана известно, че на Енцелад има обикновени въглеродни съединения, чиято молекулярна маса не надвишава 50 далтона (бел. ред. - единица за премерване на атомни и молекулни маси). Но в този момент откривателите откриха в изхвърлените ледени кристали органични молекули, които са по-тежки от молекулите на метана към 10 пъти и чиято маса съставлява над 200 далтона.
Според учените Енцелад е единственият обект на Слънчевата система след Земята, на който има условия, удовлетворяващи всички условия за развиване на живот. Енцелад има доста разредена атмосфера, а под водната тога се намира твърдо силикатно ядро. Под ледената повърхнина на Енцелад има океан, в който евентуално са дейни хидротермални източници, загряващи водата до 90 градуса по Цезий.
През февруари 2018 година група учени от Австрия и Германия заяви, че е съумяла да възпроизведе изискванията на Енцелад, с цел да обясни дали те са годни за съществуването на археи - едноклетъчни микроорганизми, напомнящи бактерии. Оказа се, че организмите Methanothermococcus okinawensi могат да оцеляват на спътника, а също да възпроизвеждат метан, открит в газовите гейзери на небесното тяло.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР