Учени от Югозападния изследователски институт за първи път откриха водни

...
Учени от Югозападния изследователски институт за първи път откриха водни
Коментари Харесай

За първи път: Откриха вода на астероиди

Учени от Югозападния проучвателен институт за първи път откриха водни молекули на повърхността на метеорити . Откритието е обявено в публикация, оповестена в The Planetary Science Journal.

Астрономите изследваха четири метеорита, богати на силикати - Ирис, Партеноп, Мелпомена и Масалия. Наблюденията са направени благодарение на инструмента за междинна инфрачервена камера FORCAST на Стратосферната обсерватория на SOFIA. На три метеорита (Ирис, Мелпомена и Масалия) е открита абсорбционна линия от 3 микрометра, което демонстрира едновременното наличие на кислородни и водородни атоми. Абсорбционната линия от 6 микрометра ясно демонстрира съществуването на вода върху Iris и Massalia.

Water found on the surface of an asteroid for the 1st time ever
— SPACE.com (@SPACEdotcom)
Известно е, че безводни силикатни метеорити се образуват покрай Слънцето, а ледените, богати на вода материали се сливат във външната част на Слънчевата система. Познаването на местоположението на метеорити със характерен химичен състав оказва помощ да се дефинира по какъв начин материалите са били разпределени в протосоларната мъгливост. Преди това се смяташе, че скалисти метеорити от клас S са безводни и 6-микрометровата спектрална характерност в никакъв случай не е била открита на тези небесни тела.

Преди това SOFIA откри водни молекули в един от най-големите кратери в южното полукълбо на Луната. Оказа се, че пространствен метър реголит съдържа химически обвързвана вода с тегло почти 340 грама. Приблизително същото количество вода е следено на метеоритите.

Учените възнамеряват да получат повече данни за метеоритите Партеноп и Мелпомена благодарение на галактическия телескоп Джеймс Уеб, както и да изследват още 30 цели.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР