Учени от Йейлския университет установиха, че депресията може значително да

...
Учени от Йейлския университет установиха, че депресията може значително да
Коментари Харесай

Депресията ускорява стареенето на мозъка

Учени от Йейлския университет откриха, че депресията може доста да форсира стареенето на мозъка и утежняването на когнитивните качества с напредването на възрастта, а също да способства за развиване на заболяването на Алцхаймер, заяви уеб сайтът MedicalXpress.
Специалистите създали нов способ за сканиране на мозъка. В организма на пациент се вкарва радиоактивно вещество, употребявано за контрастност. То се свързва с избран протеин в синаптичните връзки, който взе участие в предаването на сигнали през синапсите. При позиционно-емисионна томография веществото изпуска гама-кванти, които се записват от детектор.
Оказало се, че у засегнатите от меланхолия пациенти плътността на синапсите е по-малка, в сравнение с у здравите участници на същата възраст. При това признаците, като да вземем за пример нарушение на вниманието и загуба на интереса към занимания, които по-рано са били приятни, били директно свързани с разпределението на контактите сред невроните.
Специалистите заключили, че депресията форсира стареенето на централната нервна система, само че за потвърждаване на тези заключения въпреки всичко ще са нужни спомагателни проучвания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР