Учени от Великобритания създадоха портативно устройство за секвениране на човешкия

...
Учени от Великобритания създадоха портативно устройство за секвениране на човешкия
Коментари Харесай

Британски специалисти създадоха портативно устройство за секвениране на генома

Учени от Англия сътвориха портативно устройство за секвениране на човешкия геном, което се побира в човешка длан. Новият апарат разкрива богати благоприятни условия за потребление на генетични данни в медицината.
Проектът „Човешки геном“ бе стартиран през 1990 година, лиши 13 години, коства стотици милиони долари и изискваше взаимните старания на научните лаборатории от целия свят. През това време доста неща се трансформираха и в този момент приборът за секвениране на ДНК може да бъде носен в джоба, сходно на мобилен телефон.



Портативното устройство е създадено от компанията Oxford Nanopore . Изучаваната ДНК нишка минава през пора с наноразмери. Всеки нуклеотид при прекосяването си през пората поражда неповторим електрически сигнал, който се проучва от устройството. Точността на прибора е 99,5% и дава опция за проучване на недостъпни до момента сектори на човешката ДНК.

Перспективите на новия апарат в медицината са доста огромни. Възможен е ДНК анализът на раковите кафези за основаване на дейно лекуване. А проучването на генома на бактериите може да даде визия за устойчивостта към антибиотиците.

Създателите на устройството припомнят, че четенето на генома и неговото схващане са разнообразни неща. Секвенирането на ДНК става все по-евтино, до момента в който анализът към момента е комплициран.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР