Учени от Великобритания са разработили нова технология за откриване и

...
Учени от Великобритания са разработили нова технология за откриване и
Коментари Харесай

Разработена е подходяща за комерсиализация технология за мониторинг на радиоактивни материали чрез използването на муони


Учени от Англия са създали нова технология за разкриване и мониторинг на радиоактивни материали посредством потреблението на галактически муони (мюони). Експериментално тази технология е била употребена в Селафилд и във Фукушима и към сегашния миг е подготвена на стадий комерсиализация.

Муоните са обикновени частици по всички свойства аналогични на електрона с единствената разлика, че муоните са 207 пъти по-тежки от електрона по маса. Муонът е нестабилна парченце и се разпада примерно за 2,2 млн.части от секундата, което обаче за обикновените частици се счита задоволително дълго време за живот – измежду нестабилните частици по степен на резистентност муоните заемат второ място след неутроните. Муоните се раждат в горните пластове на земната атмосфера под действието на галактическите лъчи, с помощта на своята скорост доближават повърхността на Земята още до момента в който се разпадат и могат да бъдат регистрирани благодарение на детектори.

Потокът от муони към земната повърхнина съставлява от порядъка на 10 хил.частици на минута. Благодарение на огромната си скорост, муоните имат висока проникваща дарба, освен това, заради повода за съществуването на електрически заряд те си взаимодействат с частиците на материята и се отклоняват, когато минават през твърди тела. В резултат на това е допустимо да се наблюдава траекторията им и да се дефинира структурата на обектите, през които частиците минават. В същото време нуклеарни материали като уран или плутоний имат доста по-висока компактност спрямо другите частици и затова могат елементарно да бъдат открити благодарение на муоните.

Използването на муони за надзор над радиоактивните материали се е оказало по-ефективно от използването на други способи. Тка да вземем за пример потреблението на рентгеновите лъчи в даденият случай е недопустимо, защото те ще се „ губят “ на фона на радиоактивното гама лъчение. По принцип механически е вероятен радиационен надзор благодарение на неутрино (и в този момент се употребява в практиката), само че заради доста сложното разкриване на неутриното, този способ може да се употребява единствено в лаборатории, или за задачите на отбрана, само че е неефикасен от позиция на комерсиалното потребление.

Учените от Националната нуклеарна лаборатория (NNL), университета в Глазгоу дружно с Lynkeos Technology Limited са създали система за муон томография за комерсиално потребление. Компанията Lynkeos е основана през 2016 година в границите на почналия през 2009 година план Sellafield Ltd Muon, предопределен за инспекция на целесъобразността на потреблението на муоните за разбор на съдържаемия в контейнерите с РАО в нуклеарния център в Селафилд. Изследването е посочило успеваемостта на тази технология и компанията Lynkeos Technology Limited е била основана особено за комерсиализация на системата за муонен разбор.

От NNL считат, че тази технология може да откри необятно приложение при извеждането от употреба на нуклеарни обекти и при търсенето на нови способи за ръководство на радиоактивни боклуци. Особеността на новата технология е опцията за основаване на 3D-изображения на екранизираните обекти с висока разграничителна дарба без отварянето им. Авторите на новата технология припомнят, че успеваемостта й е демонстрирана преди време при изследване на местоположението на горивната стопилка при развалените реактори на АЕЦ „ Фукушима “.

по atomic-energy
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР