Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис откриха метод за

...
Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис откриха метод за
Коментари Харесай

Биолози разбраха как да не се пълнее

Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис откриха способ за попречване на натрупването на непотребни килограми даже при консумация на мазна храна, заяви Лента. В рамките на проучването били задействани особени метаболитни пътища в миши кафези.
Учените употребявали генномодифицирани мишки със свръхекспресия на гените Hedgehog (Hh). Тези гени вземат участие в поддържането и развиването на хомеостазата на разнообразни тъкани, в това число на формираните от мастни кафези (адипоцити). Резултатите от опити с плодови мушици демонстрираха, че активирането на гените Hh потиска растежа на адипоцитите.
Гризачите били генномодифицирани по този начин, че когато престанат да одобряват антибиотика доксициклин, поглъщан от тях от появяването им на бял свят, да се задействат гените им Hh.
Двумесечните мишки 16 седмици приемали храна с високо наличие на мастни киселини. При това едната група гризачи престанали да одобряват доксициклин с питейната вода, до момента в който другата група траяла да е под въздействието на антибиотика.
Осем седмици след началото на опита било открито, че размерите на тялото и мастните натрупвания са по-малки у престаналите да одобряват антибиотика спрямо гризачите в другата група. Намаляло количеството както на кафявата, по този начин и на бялата лой.
Резултатите от молекулярния разбор разкрили, че интензивността на гените, свързани с растежа на адипоцитите, също намаляла. При това се нараснала чувствителността на гризачите към инсулина, а това е фактор, който пречи на развиването на диабет.
По мнението на учените, получените резултати свидетелстват, че в клетките на бозайниците има метаболичен път, върху който в бъдеще може да се влияе благодарение на фармацевтични средства. Така хората няма да са застрашени от затлъстяване даже когато употребяват храна с високо наличие на мазнини.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР