Учени от Вашингтонския университет установиха, че широко използваният хербицид глифозат

...
Учени от Вашингтонския университет установиха, че широко използваният хербицид глифозат
Коментари Харесай

Хербицидът глифозат може да причини рак

Учени от Вашингтонския университет откриха, че необятно употребяваният хербицид глифозат усилва риска от рак с над 40 %, заяви уеб сайтът MedicalXpress.

Специалистите са създали метаанализ на научни изявления през интервала 2011-2018 година, в това число на проучвания, обхванали над 54 хиляди души, занимаващи се с обработката на растения с пестициди. Оказало се, че глифозат усилва риска от неходжкинов лимфом с 41 %.

Получените данни съответстват със заключенията на Международната организация за проучване на рака, която през 2015 година разгласи въпросния хербицид за евентуален канцероген за индивида, съобщи Българска телеграфна агенция.

Глифозат за пръв път е употребен като хербицид през 1974 година Използването му в селското стопанство внезапно се усили от средата на първото десетилетие на 21-ви век, когато бе въведена практиката растения да се пръскат хербициди малко преди прибирането на реколтата. В резултат е допустимо в този момент зърнените култури да съдържат повече токсични субстанции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР