Учени от университетите в Санкт Петербург и Томск откриха в

...
Учени от университетите в Санкт Петербург и Томск откриха в
Коментари Харесай

Уникална находка на гигантски динозавър откриха в Сибир

Учени от университетите в Санкт Петербург и Томск откриха в съветската Кемеровска област остатъци от нов тип великански тревопасни динозаври, живели на територията на актуален Сибир преди 120 млн. години, написа списание Geobios, представено от БГНЕС.

„ Находките на такива титанозаври като сибиротитан или тенгризавър ни карат да се замислим за произхода на тази група антични гущери. По-рано се смяташе, че титанозаврите са се появили в Южна Америка преди към 145 млн. години, т.е. на античния континент Гондвана. Съвременни данни дават опция да се допусна, че е допустимо те да са се появили на първо време в Азия ", споделя доцент Павел Скучас.

Откритият гущер, получил названието Sibirotitan astrosacralis, се отнася към титанозаврите - фамилията на най-големите живи същества, обитавали в миналото Земята. Досега са известни единствено два типа, чиито остатъци са били открити на територията на Русия, което прави костите на сибиротитана извънредно рядка и неповторима находка.

Титанозаврите принадлежат към завроподите - огромни четириноги тревопасни гущери, които са разчитали на голямата си маса, голямото количество яйца и бързия напредък на дребните. Семейството Titanosauria се счита за нещо като " кошче за боклуци " измежду гигантските тревопасни динозаври: към тях учените причисляват всички нови вкаменелости, които не могат да бъдат отнесени към един или различен жанр завроподи.

Останките от множеството титанозаври, в това число от рекордно огромните аргентинозаври колоси с дължина от 35 метра и маса от към 90 тона, са открити в южната аржентинска провинция Патагония, където в далечното минало е имало условия за живот на такива огромни същества. Учените допускат, че сходни условия може да са били налице в сегашен Сибир и Монголия, където неотдавна палеонтолози откриха голям брой остатъци от титанозаври и други фамилии завроподи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР