Учени от университетите в Осло и Ферара установиха, че основните

...
Учени от университетите в Осло и Ферара установиха, че основните
Коментари Харесай

За чумата в средновековна Европа били виновни хората, а не гризачите

Учени от университетите в Осло и Ферара откриха, че главните причинители на чумата в Европа през Средновековието са били въшките и бълхите при хората, а не гризачите, написа в. "Дейли мейл ", представен от Българска телеграфна агенция.
За изясняването на всички условия експертите разиграли три математически модела за разпространяването на заболяването - въздушно-капков, посредством гризачите и посредством бълхи и въшки. Тези инсекти постоянно се срещали по телата на хората от средновековна Европа.
В резултат на извършените разбори се оказало, че Старият континент е могъл да бъде избавен от пандемията с обикновена хигиена. Главни виновници за мора са били хората. Според историците от чумата и съпътстващите я болести в Средните епохи са умряли не по-малко от 125-127 милиона души.
Химическата индустрия, козметиката и хигиеничните средства и до ден сегашен не са могли да преборят чумата. По данни на Световната здравна организация от тази болест в интервала 2010-2015 година са се заразили 3248 души, а 584 от тях умряли.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР