Учени от университета Вандербилт установиха, кое определя средната продължителност на

...
Учени от университета Вандербилт установиха, кое определя средната продължителност на
Коментари Харесай

Откриха от какво зависи продължителността на живота

Учени от университета " Вандербилт " откриха, кое дефинира междинната дълготрайност на живота при животните, в това число и при индивида, оповестява уеб сайтът Медикъл експрес.

По-рано се считаше, че главните планирани параметри за дълголетието се явяват телесната маса и скоростта на метаболизма. Но тези индикатори се оказват правилни едвам при 20-30 % от случаите.

Сега учените са разкрили, че всичко зависи от количеството на неврони в кората на огромните полукълба на мозъка.

Птиците живеят 10 пъти по-дълго спрямо бозайниците със същите размери. В същото време по количеството на кортикалните неврони може доста по-точно да се предскаже продължителността на живота в 75 % от случаите.

Изследователите анализирали данните на над 700 топлокръвни типа животни и ги сравнили с количеството неврони в техния мозък. Оказало се, че папагалите и пойните птици живеят по-дълго спрямо приматите със същата телесна маса.

От своя страна пък маймуните живеят по-дълго от останалите бозайници със същата телесна маса. Освен това на птиците им било нужно повече време, с цел да доближат до полова зрялост.

Учените съумяха да потвърдят, че продължителността на живота е в директна взаимозависимост от абсолютния брой кортикални неврони. При това нямат значение размерите на животното и скоростта на неговия метаболизъм.

Според експертите това се дължи на обстоятелството, че кората на основния мозък играе основна роля в акомодацията към околната среда и при реакцията на стресови обстановки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР