Учени от университета Вандербилт установиха, че количеството на неврони в

...
Учени от университета Вандербилт установиха, че количеството на неврони в
Коментари Харесай

Учени установиха от какво зависи продължителността на човешкия живот

Учени от университета " Вандербилт " откриха, че количеството на неврони в кората на огромните полукълба на мозъка дефинират междинната дълготрайност на живота при животните, в това число и при индивида, оповестява уеб сайтът Медикъл експрес, представен от Novini.bg.

По-рано се считаше, че главните планирани параметри за дълголетието се явяват телесната маса и скоростта на метаболизма. Но тези индикатори се оказват правилни едвам при 20-30 % от случаите. Птиците живеят 10 пъти по-дълго спрямо бозайниците със същите размери. В същото време по количеството на кортикалните неврони може доста по-точно да се предскаже продължителността на живота в 75 % от случаите.

Изследователите анализирали данните на над 700 топлокръвни типа животни и ги сравнили с количеството неврони в техния мозък. Оказало се, че папагалите и пойните птици живеят по-дълго спрямо приматите със същата телесна маса. От своя страна пък маймуните живеят по-дълго от останалите бозайници със същата телесна маса. Освен това на птиците им било нужно повече време, с цел да доближат до полова зрялост.

Учените съумяха да потвърдят, че продължителността на живота е в директна взаимозависимост от абсолютния брой кортикални неврони. При това нямат значение размерите на животното и скоростта на неговия метаболизъм. Според експертите това се дължи на обстоятелството, че кората на основния мозък играе основна роля в акомодацията към околната среда и при реакцията на стресови обстановки.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР