Учени от университета в Толидо предупреждават, че синята светлина, излъчвана

...
Учени от университета в Толидо предупреждават, че синята светлина, излъчвана
Коментари Харесай

Учени предупреждават за причинените от смартфоните вреди на зрението

Учени от университета в Толидо предизвестяват, че синята светлина, предавана от смарт телефоните през нощта, може да докара до загуба на зрението, оповестява изданието Сойънс алърт.

Причината е в това, че въпросното светлинно лъчение води до образуването на токсична форма на ретинала - химическо вещество, съдържащо се в клетките на ретината.

С възрастта се развива недъгавост на жълтото леке, позната като макулодистрофия. Тя утежнява остротата на зрението и предизвиква към половината от случаите на слепота при хората над 55 години. При този развой се следи загуба на кръвоносни съдове, които зареждат ретината. Счита се, че светлосиният, синият и виолетовият диапазон на спектъра задълбочават нарушаванията в ретината. Но до момента учените не знаеха какъв брой съществено може да бъде това влияние.

Американските откриватели изясниха, че макулодистрофията се поражда от образуването на ретинал, който е произходящ на витамин А и има токсично влияние. Този развой е обратим, само че при някои хора той протича неефективно и се натрупва патогенната форма. Така се нарушава функционалността на фосфолипидите в мембраните на клетките. Покачва се равнището на калция, клетките трансформират формата си и умират.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР