Учени от университета в Шефилд, Англия, заключиха, че самките сред

...
Учени от университета в Шефилд, Англия, заключиха, че самките сред
Коментари Харесай

Самотните птици стареят по-бързо и умират в по-млада възраст

Учени от университета в Шефилд , Англия , заключиха, че самките измежду птиците стареят по-бавно и са с по-голяма дълготрайност на живота, в случай че други самки оказват помощ в развъждането на потомството им, заяви Физ.орг.

 Това може да изясни за какво разнообразни типове животни , които живеят проведени в обществени групи, имат огромна дълготрайност на живота.  Била изследвана взаимовръзката сред стареенето и обвързваните с развъждането на поколение присъщи особености у птиците от типа Acrocephalus sechellensis .

 
Специалистите анализирали събрани за 15 години данни за типове репродуктивно държание на тези птици, които се срещат на Сейшелските острови .  Освен това било открито каква е дължината на теломерите - хромозомните краища, които пазят генетичния материал от неизбежното му увреждане при клетъчно разделяне, у птиците. Подкъсяването на теломерите е обвързвано с ускорено стареене.

 
Учените установили, че за старите самки е преференциално да имат помощнички, които хранят пиленцата им и мътят яйцата им, тъй като в този случай теломерите им се подкъсяват по-бавно. Самотните птици стареели по-бързо и умирали в по-млада възраст.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР