Учени от университета в Северен Илинойс доказаха, че в миналото

...
Учени от университета в Северен Илинойс доказаха, че в миналото
Коментари Харесай

Учени доказаха, че в миналото на Марс е имало огромен океан

Учени от университета в Северен Илинойс потвърдиха, че в предишното на Марс е имало великански античен океан. Те показаха карта на покритата с вода Червена планета и дефинираха количеството вода, належащо за формиране на мрежа от долини там. За да изчислят размера на каналите, учените използваха логаритми, използвани за обработка на данни, които бяха получени с лазерно сканиране на релефа. Експертите проучиха дигитален модел на повърхността на Марс и оцениха дълбочината на долините.

След това те оцениха интензивността на ерозионните процеси. Сумарното количество вода, " прорязващо " каналите, би трябвало да надвишава размера на самите долини към 4 хиляди пъти. Това е допустимо единствено при съществуването на огромен океан.

Според изчисленията, Марс евентуално е бил 10 пъти по-пълноводен, в сравнение с демонстрираха резултатите от предходни проучвания.

В същото време наличните модели на марсиански климат показват, че планетата е била прекомерно студена за съществуването на деен хидроложки цикъл. Бъдещите проучвания би трябвало да разрешат това несъгласие.



Източник: fakti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР