Учени от университета в Орхус, Дания, обясниха загадъчното изчезване на

...
Учени от университета в Орхус, Дания, обясниха загадъчното изчезване на
Коментари Харесай

Разгадаха мистерията с метана на Марс

Учени от университета в Орхус, Дания, обясниха загадъчното изгубване на метан в марсианската атмосфера, заяви Сайънс алърт, представен от Българска телеграфна агенция. Метанът е считан за косвен симптом за битие на живот.

Колебанията в концентрацията на метан на Червената планета имат сезонен темперамент, като варират от 0,24 частици на милиард през зимата в северното полукълбо до 0,65 частици на милиард през лятото. Специалистите разкрили също области на марсианската повърхнина, от които от време на време се освобождава метан. Сред вероятните аргументи за това учените показаха химични процеси, напомнящи серпентизация, или съществуване на живи организми. Но процесът, обвързван с премахване на метан от атмосферата, се оказа още по-загадъчен.

Учените предположили, че в основата на механизма, обвързван с изгубването на летливия въглеводород, е ветрова ерозия, при която се окисляват марсиански минерали, а метанът се йонизира и се трансформира в съединения, като да вземем за пример метил, метилен, карбин. Йонизираният газ се свързва с атоми, да вземем за пример силициеви, на повърхността на скали. Този развой протича по-бързо спрямо фотохимичните реакции. Това може да изясни за какво ненадейно изчезват метанови облаци на Марс.

Същите химични процеси могат да доведат до формиране на токсични съединения - пероксиди и супероксиди. Това прави невероятно съществуването на живи организми на повърхността или покрай нея.

Миналия месец марсоходът " Кюриосити " откри в марсианската атмосфера доста количество метан, който може индиректно да свидетелства за съществуване на живи организми на планетата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР