Учени от университета в Хелзинки създадоха ваксина, с помощта на

...
Учени от университета в Хелзинки създадоха ваксина, с помощта на
Коментари Харесай

Разработиха ваксина срещу US гнилец

Учени от университета в Хелзинки сътвориха ваксина, благодарение на която желаят да спасят популацията от пчели на планетата. Тя е наречена PrimeBEE, а главната задача е битка против американски гнилец, който предизвиква висока смъртност при пчелите, написа изданието helsinki.fi.

Чрез хранене на пчелите с имунизацията ще се обезпечава по-добрата им отбрана против бактериални заболявания. Действието на PrimeBEE е основано на следния механизъм: общоизвестно е, че когато пчелата-майка изяде нещо, което съдържа патоген, предаването на вируса на цялото поколение е обвързвано с вителогенин.

Досега никой не се бе замислил допустима ли е имунизация на пчелите. Това се дължи на обстоятелството, че имунната система на насекомите, въпреки да е сходна на тази на бозайниците, не съдържа един от централните детайли на генетичната памет на имунитета - антителата.

Ние открихме механизъм, който демонстрира действително по какъв начин може да се имунизират насекомите. Може да предадете сигнала от едно потомство на идващото, споделя един от откривателите - Далял Фрейтак. Тя учи имунната система на насекомите от години.

Изучавайки пеперуди, Фрейтек, вижда, че в случай че родителското потомство е било беззащитно против заразяване с избрана бактерия, съдържаща се в храната, то поколение към този момент показвало по-добър имунитет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР