Учени от университета в Гьотеборг, Швеция, установиха, че физическата и

...
Учени от университета в Гьотеборг, Швеция, установиха, че физическата и
Коментари Харесай

Умствената и физическата активност предотвратяват деменция

Учени от университета в Гьотеборг, Швеция , откриха, че физическата и умствената интензивност в междинна възраст доста понижават риска от деменция, в това число от заболяването на Алцхаймер , по-късно през живота, заяви Юрик алърт.

Изследването траяло 44 години и обхванало 800 шведки. Участничките трябвало да отговорят на въпроси, свързани с равнището на умствената и физическата си интензивност . Умствената интензивност включвала четене и писане, навестяване на концерти, хорово пеене, бродиране и градинарство.

Участничките получили оценки за всеки тип активност, като оптималната оценка била 10 пункта. В взаимозависимост от резултатите от допитването дамите били разграничени две групи - в едната били включени получилите оценки до 2 пункта, а в другата - сред 3 и 10 пункта.

По подобен метод била преценена физическата интензивност . Участничките били разграничени на две групи, като в " дейната " попаднали 82% от тях, а в " неактивната " - 17%.

В рамките на проучването 194 дами били наранени от деменция . При това 102 участнички била диагностицирани с заболяването на Алцхаймер , други 27 - със съдова деменция, а 41 - със смесена деменция.-->

Оказало се, че за участничките с високо равнище на умствена интензивност рискът от заболяването на Алцхаймер е с 46% по-малък, а рискът от малоумие - с 34% по-нисък. Физическата интензивност понижила риска от съдова деменция с 52%, а от смесена деменция - с 56%.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР