Учени от университета в Бристол разкриха как молците успяват да

...
Учени от университета в Бристол разкриха как молците успяват да
Коментари Харесай

Крила на молци дадоха идея за технология на домашна звукоизолация

Учени от университета в Бристол разкриха по какъв начин молците съумяват да се " маскират " от прилепите. Техните налюдения насочват към основаване на технология за домашна звукоизолация. Прилепите наблюдават плячката си благодарение на биологичен ехолот, изпращайки и улавяйки сигнали, отразени от насекомите. Някои молци могат да уловят този сигнал и да избягат, до момента в който други са развили защитно покритие, което заглушава сигналите на прилепите.

Английски учени отрязаха крилата на мъртви глухи китайски дъбови копринени буби (Antheraea pernyi), с цел да извлекат специфични звукопоглъщащи люспи, като техните крила са с устройство сходно на това на молците. Проучването сподели, че люспите са способни да всмукват силата на звукова вълна с 85-87%, тъй че сигналът, отразен от тях, е едвам видим и прилепът не го възприема. Дебелината на люспите е една петдесета от дължината на вълната, която всмукват - доста лек, на практика безтегловен материал. Проучванията демонстрират, че люспите всмукват талази в необятен диапазон от дължини на вълните в разнообразни честоти, идващи от разнородни ъгли.

Експериментите са извършени с ултразвук, само че учените са уверени, че в случай че съумеят да пресъздадат структурата на люспите, те ще могат да ги приспособяват към звуците, възприемани от човешкия слух. И по този начин ще може да бъде основано неповторимо звукоизолиращо покритие за жилищни пространства, което няма да изисква построяването на обемисти структури.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР