Учени от университета в Белфаст открили, че появата на викингите

...
Учени от университета в Белфаст открили, че появата на викингите
Коментари Харесай

Викингите – спасители на ирландската цивилизация

Учени от университета в Белфаст разкрили, че появяването на викингите в Ирландия избавила локалната цивилизация от изгубване, оповестява уеб сайтът Phys.org.
По-рано се е считало, че броят на жителите на острова се е увеличавал последователно с годините. Изследователите , обаче, употребявали нов логаритъм за оценка на популацията по археологически находки. Оказало се, че в случай че викингите не са се преселили в Ирландия, загубата измежду локалното население щяла да е по-голяма.
Според учените, намаляването броя на популацията към 700 година от новата епоха може да е обвързвано с война, апетит, чума или политическа рецесия. Викингите се заселили на острова през Х век по време на упадъка на локалната просвета. Те се оказали по-успешни, в сравнение с коренните ирландци в интервала на разцвета си.
През май учени от университета в Упсала, Швеция, откриха следи от човешка ДНК, които преди 10 хиляди години първи са се заселили в Скандинавия. Заключенията са, че са предшественици да други скандинавски нации, в това число на викингите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР