Учени от университета "Сейнт Ендрюс" предложиха 1 милион долара за

...
Учени от университета "Сейнт Ендрюс" предложиха 1 милион долара за
Коментари Харесай

Учени обещаха 1 млн. долара за решение на шахматна задача

Учени от университета "Сейнт Ендрюс " предложиха 1 милион $ за разгадаване на старинна шахматна задача, заяви уеб сайтът на английския университет.Човекът, който успее да разгадае една от математическите задания на хилядолетието, ще получи крупната сума.


Задачата за "8-те царици " или "8-те дами ", както е признато в шахмата, се появява на бял свят преди 169 години. „ Върху общоприетоо шахматно табло 8 на 8 да се разполагат 8 дами, тъй че да не се нападат посред си”, изяснява по Нова Телевизия математикът проф. Михаил Константинов. Решена е за първи път две години след формулирането й. Днес има 92 решения, а вероятните разположения на дамите са близо 4 милиарда и половина.

„ Идеята е, че когато дъската стане доста огромна да вземем за пример 100 на 100, 1000 на 1000, логаритмите забиват. Затова при започване на хилядолетието математическият институт „ Клей” сложи 7 фундаментални задания и за всяка от тях дава 1 милион $. Една от тях е да се откри ефикасен логаритъм за решение на задачата”, прибавя проф. Константинов.

"Осемте царици " е класическа задача в програмирането. Като преподавател Петър я преподава на бъдещите софтуерни експерти. Именно намирането на ефикасен логаритъм, който по едно и също време с това да е бърз била задачата. Затова и оповестената за това премия неслучайно е 1 милион $. Единственият, разгадал задача на хилядолетието, е съветският математик Григорий Перелман. 15 години след пробива на руснака, учените не престават да търсят решението на останалите 6 нерешими задания.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР