Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив откриха, че

...
Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив откриха, че
Коментари Харесай

Учени от УХТ откриха: Прасетата наддават по-бързо с фураж с маслодайна роза

Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив откриха, че прасетата наддават по-бързо, а и месото им е по-вкусно, в случай че животните бъдат хранени с фураж, обогатен с дестилат от сибирска лиственица и отработен цвят на маслодайна роза.

Научното проучване на екипа, чийто началник е зам.-ректорът на университета проф. Стефан Драгоев, включвало опит с пет групи свине. На първите бил даван елементарен фураж, а на останалите – обогатен с двете съставки фураж, само че в разнообразни съотношения.

Било открито, че прасетата, които се хранят с обогатения фураж, наддавали доста по-бързо и че в месото им по този начин нареченият „ неприятен холестерол ”, бил намалял с към 14%.

Животните, които получавали фураж с дестилат от сибирска лиственица, наддали с 9,5 кг повече от останалите. Според учените сибирската лиственица е известна като „ тайното оръжие ” на руснаците по време на Втората международна война.

Те знаели, че в случай че нямат дълго време храна, могат да оцелеят, в случай че смучат кора от дървото. Маслодайната роза съдържа антиоксиданти и в случай че отпадъкът от производството й се употребява като съставна част при фуража на свинете, ще има с изключение на добър стопански, по този начин също и екологичен резултат.

Подобен опит с прибавяне на розов цвят и дестилат от лиственица учените ще създадат и с храната на агнета, с цел да открият по какъв начин на тях им въздейства обогатеният фураж. /monitor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР