Учени от Университета на Йоханесбург са стигнали до извода, че

...
Учени от Университета на Йоханесбург са стигнали до извода, че
Коментари Харесай

Учени предлагат в производството на коли да се използват бананови влакна

Учени от Университета на Йоханесбург са стигнали до извода, че нишки от бананови листа могат да бъдат вложени в на ниска цена и устойчив материал с евентуално приложение в автомобилната промишленост, написа Сайънс дайрект, представен от Българска телеграфна агенция. 

Специалистите са изследвали плантани (големи зеленчукови банани), които порастват в Африка, Азия и Южна Америка, и са открили, че те могат да бъдат употребявани за изработката на автомобилни елементи. Този материал, получен от естествени нишки, не ръждясва, за разлика от металите, устойчив е и има способността да потиска шума и вибрациите. 

Банановите нишки би трябвало да се комбинират с въглеродни нанотръби и епоксидна смола, с цел да се образува дълготраен нанокомпозитен екологичен материал. Той може да се употребява за производството на разнообразни автомобилни елементи, както и за шумоизолация, и също така може да понижи тежестта на автомобила. Материалът обаче има и своите дефекти - всмуква вода и има ниска термоустойчивост. 

Въпреки това съгласно учените наноматериалът има огромен капацитет, защото частите от банановите растения, които се употребяват за изработката му, се изхвърлят след прибиране на реколтата. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР