Учени от университета на Йоханесбург са стигнали до извода, че

...
Учени от университета на Йоханесбург са стигнали до извода, че
Коментари Харесай

Учени предлагат в производството на автомобили да се използват бананови влакна

Учени от университета на Йоханесбург са стигнали до извода, че нишки от бананови листа могат да бъдат вложени в на ниска цена и устойчив материал с евентуално приложение в автомобилната промишленост, написа Сайънс дайрект.

Специалистите са изследвали плантани (големи зеленчукови банани), които порастват в Африка, Азия и Южна Америка, и са открили, че те могат да бъдат употребявани за изработката на автомобилни елементи. Този материал, получен от естествени нишки, не ръждясва, за разлика от металите, устойчив е и има способността да потиска шума и вибрациите.

Банановите нишки би трябвало да се комбинират с въглеродни нанотръби и епоксидна смола, с цел да се образува дълготраен нанокомпозитен екологичен материал. Той може да се употребява за производството на разнообразни автомобилни елементи, както и за шумоизолация, и също така може да понижи тежестта на автомобила. Материалът обаче има и своите дефекти - всмуква вода и има ниска термоустойчивост.

Въпреки това съгласно учените наноматериалът има огромен капацитет, защото частите от банановите растения, които се употребяват за изработката му, се изхвърлят след прибиране на реколтата, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР