Учени от университета на щата Ню Йорк развиха не на

...
Учени от университета на щата Ню Йорк развиха не на
Коментари Харесай

Неандерталците са изчезнали заради ушни инфекции

 Учени от университета на щата Ню Йорк развиха не на смешка изненадваща догадка за изгубването на неандерталците - поради хронични ушни инфекции, написа уеб сайтът Phys.org, представен от Лупа.

Американските антрополози реконструираха eвстахиевите тръби на изчезналия човешки тип. Тези канали съединяват междинното ухо с устната празнина. Оказало се, че при възрастните неандерталци упоменатите анатомични структури напомняли евстахиевите тръби на дребните деца, които са възприемчиви съм инфекции и възпаления на междинното ухо.

На 5-годишна възраст при Хомо сапиенса се трансформира ъгълът на тези канали,които не разрешават на бактериите да се задържат вътре в ухото.

Структурата на междинното ухо на неандерталеците не се е променяла с възрастта, което ги е направило доста уязвими откъм инфекции и съпътстващите ги затруднения, в това число респираторни възпаления, загуба на слуха и пневмония. Инфекциите са могли да хронифицират, което е сложило под опасност оцеляването на цялата група. Това е понижило конкурентоспособността на типа за добиването на храна и други запаси спрямо хората от актуален вид.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР