Учени от университета на щата Кентъки (САЩ) разработиха нов метод

...
Учени от университета на щата Кентъки (САЩ) разработиха нов метод
Коментари Харесай

Специалисти откриха нов метод за лечение на белодробен рак

Учени от университета на щата Кентъки (САЩ) създадоха нов способ за лекуване на недребноклетъчен белодробен рак, разкривайки вековна биологична мистерия, оповестява уеб сайтът MedicalXpress.

Те откриха какви са функционалностите на нуклеарния гликоген, който се натрупва в клетъчните ядра. Ролята му до момента бе незнайна.

Било установено, че при недребноклетъчния белодробен рак туморните кафези натрупват нуклеарен гликоген, чиито съществени функционалности са свързани със депозиране на хранителни субстанции. В дадения случай обаче той е с друга роля.

Разпадането на молекули в ядрото служи за ацетилиране на хистони - нуклеарни протеини, които вземат участие в пакетирането на ДНК нишките. По мнението на учените, точно тези епигенетични промени трансформират клетките в ракови.

При недребноклетъчния белодробен рак се създават по-малко сигнални молекули, които дават отговор за разпада на нуклеарния гликоген. Натрупването му се следи и при други типове рак.

През август бе оповестено, че учени от института "Пол Шерер " в Швейцария са разкрили нов способ за битка с метастазите на рака. Те разпознали молекули, които пречат на приемането на химичен сигнал от клетката посредством рецептора CCR7. Той оказва помощ на ракови кафези да обхванат в органи през лимфната система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР