Учени от университета на Мериленд потвърдиха с помощта на математически

...
Учени от университета на Мериленд потвърдиха с помощта на математически
Коментари Харесай

Учени опровергаха мит за пандемията от Юстинианова чума

Учени от университета на Мериленд потвърдиха благодарение на математически модел визията, че пандемията от Юстинианова чума не е била толкоз смъртоносна, колкото се смяташе до момента, оповестява сп. PLOS One.

Специалистите анализирали релативно добре документираното експлоадиране на епидемията в столицата на Византийската империя Константинопол през 542 година Някои източници твърдят, че заболяването е лишила живота на 300 хиляди души, т.е. на повече от половината от жителите на града, които са били към 500 хиляди. Учените обаче изследвали разнообразни способи за предаване на инфекцията и заключили, че нито един от тях не възпроизвежда описаната от съвременниците на епидемията динамичност на експлоадирането й.

Резултатите от моделирането на динамичността въз основа на модерни епидемиологични данни посочили, че върху разпространяването на заболяването в Средиземноморието би трябвало да повлияят разликите в климата и гъстотата на популацията. Това опровергава известното виждане, че чумата е засегнала еднообразно всички градове и селища във Византийската империя.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР