Учени от Университета на Кеймбридж принтираха два вида ретинални клетки

...
Учени от Университета на Кеймбридж принтираха два вида ретинални клетки
Коментари Харесай

Принтираха очни клетки с помощта на мастилен принтер

Учени от Университета на Кеймбридж отпечатваха два типа ретинални кафези от възрастни плъхове и се надяват, че един ден ще могат да употребяват това изобретение в битката с човешката слепота, написа CNET.

Екипът е съумял да принтира два вида кафези от централната нервна система от ретините на възрастни плъхове - ганглиеви кафези, които предават информация от окото до мозъка, и глиални кафези, които обезпечават отбрана и поддръжка за невроните. Така основаните кафези съумяват да се развиват обикновено и остават в положително здравословно положение.

" Нашето изследване демонстрира, че клетките, извлечени от централната нервна система могат да се отпечатват благодарение на пиезоелектрически мастиленоструен принтер ", споделя Кийт Мартин, съавтор на изследването.

" Въпреки, че тези резултати са предварителни и към момента следва доста работа, задачата е по този начин създадената технология да се употребява за възстановителна работа по ретината на окото ".

Пиезоелектрическият мастиленоструен принтер изважда готовите кафези през дюза с диаметър по един милиметър, когато бъде пуснат електрически подтик.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР