Учени от Университета на Канзас са установили, че безделието е

...
Учени от Университета на Канзас са установили, че безделието е
Коментари Харесай

Мързелът може да спаси видовете от изчезване

Учени от Университета на Канзас са открили, че безделието е отлична тактика за оцеляване и лентяите всред нас може да са идващият стадий в човешката еволюция. Специалистите имат вяра, че са разкрили до момента неусетен закон на естествения асортимент, основан на "оцеляването на лентяите ". Това навежда на мисълта, че мързелът може да бъде добра тактика за обезпечаване на оцеляването на индивидите, типовете и даже на цяла група типове, предава Българска телеграфна агенция.

Изследването на учените е основано към този момент единствено на мекотели, живеещи на дъното на Атлантическия океан. Но експертите имат вяра, че може да са се натъкнали ненадейно на общ принцип, който може да се ползва и за по-големи типове, включително и за гръбначни, придвижващи се по сушата.

Експертите са направили просторно изследване на енергийните потребности на 299 типа изчезнали или живеещи през днешния ден двучерупкови мекотели и гастроподи, включително плужеци и стриди. Периодът, който е обхванало проучването, е пет милиона години. Специалистите са установили, че тези типове, които съумели да избегнат изгубването и са оживели и до през днешния ден, са такива, които се нуждаят от "ниска поддръжка типове ", т.е. са типове с минимални енергийни потребностти. Мекотелите, които са изчезнали, са имали по-високи метаболитни равнища от процъфтяващите им през днешния ден братовчеди.

Американският еколог професор Брус Либерман, който е един от ръководителите на екипа от Канзас, направил проучването, споделя: "Може би в дълготраен проект най-хубавата еволюционна тактика за животните е да бъдат апатични и мързеливи ". Колкото по-ниско е метаболитното равнище, толкоз по-вероятно е типовете да оцелеят. Така че вместо "оцеляване на най-годните ", метафората, която ще остане в историята на живота, може да бъде "оцеляване на най-мързеливите ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР