Учени от университета на Гьотеборг, Швеция, са установили, че хроничният

...
Учени от университета на Гьотеборг, Швеция, са установили, че хроничният
Коментари Харесай

Стресът е вреден за сърцето

Учени от университета на Гьотеборг, Швеция, са открили, че хроничният стрес , финансовите проблеми и неподходящите житейски условия могат доста да усилят риска от развиване на сърдечносъдови болести , оповестява уеб сайтът на образователното заведение.

Мащабното изследване на шведските експерти под управлението на Аника Розенгрен , резултатите от което са оповестени в изданието на Американската здравна асоциация JAMA Network Open, е обхванало 118 000 души от десетки страни . За задачите му изследваните лица на възраст от 35 до 70 години е трябвало да отговорят на въпроси, свързани с нервност, раздразнителност и тревога заради разнообразни неподходящи условия.

Участниците в изследването са следени в продължение на 10 години, като са записвани промени във физиологичното им положение . Оказало се, че изследваните лица, изложени на по-силен стрес спрямо останалите, по-често страдат от обострени сърдечносъдови болести като инсулти и инфаркти.

Ръководителката на проучването Аника Розенгрен акцентира, че рискът от сърдечносъдови затруднения е с двадесет или даже тридесет % по-висок, в случай че човек е изложен на мощен стрес. Обикновено това е стрес, обвързван с финансови проблеми, фамилни връзки, заболявания на близки хора и други сходни фактори.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР