Учени от университета на Флорида в Талахаси установиха, че въздействието

...
Учени от университета на Флорида в Талахаси установиха, че въздействието
Коментари Харесай

Учени откриха неочаквана опасност за пушачите

Учени от университета на Флорида в Талахаси откриха, че въздействието на никотина върху организма на бащата може да повлияе върху когнитивните качества на децата и внуцитe му чрез епигенетични фактори, оповестява уеб сайтът MedicalXpress.

Известно е, че за бъдещите майки тютюнопушенето е фактор, повишаващ риска от разнообразни поведенчески проблеми у потомството й, като синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност. Смята се, че въздействието на никотина и други съставки в цигарения пушек върху организма на бащата е сходно. Същевременно до момента бе мъчно генетични и епигенетични фактори (молекули, включващи и изключващи избрани ДНК участъци) да бъдат отделени от въздействието на обкръжаваща среда, да вземем за пример от пасивното пушене.

В рамките на новото проучване мишоци самци били изложени на резултата от ниски дози никотин, разперен в питейна вода, до момента в който произвеждали сперматозоиди. След това гризачите се кръстосали със самки. У потомството им се появили признаци на недостиг на вниманието, хиперактивност и когнитивни разстройства.

Учените установили, че в спермата на самците, които били изложени на резултата от дребни дози никотин, имало епигенетични промени. Те оказали въздействие върху ген, който кодира допаминовия рецептор D2. Въпросната молекула е с значима роля за развиването на мозъка и образованието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР