Учени от университета на Бристол, Великобритания, са разработили нов тип

...
Учени от университета на Бристол, Великобритания, са разработили нов тип
Коментари Харесай

Учени създадоха роботизирана муха, която лети с помощта на електрически мускули


Учени от университета на Бристол, Англия, са създали нов вид задвижващ механизъм за летящи микророботи, които размахват крила по време на полет, написа сп. " Сайънс роботикс ".

Летящите микророботи нормално употребяват зъбни колела и други комплицирани задвижващи детайли за предаване на силата от моторите към крилата. Това усложнява структурата и я прави по-тежка.

Британските учени, ръководени от Джонатан Роситър, са създали система за задвижване на крилата, която употребява изкуствени мускули. Дизайнът им е въодушевен от летящи инсекти като мухите. Системата е наречена LAZA.



" С LAZA прилагаме електростатични сили непосредствено към крилото, вместо да използваме комплицирана и неефективна задвижваща система ", изяснява Тим Хелпс от изследователския екип.

Това води до по-добри характерности, опростява структурата и може да докара до основаването на нов клас евтини и леки летящи микроапарати, подобаващи да вземем за пример за проучване на вятърни турбини. Създателите считат, че роботите LAZA с размерите на инсекти могат бъдат потребни и за опрашване на редки цветя или за търсене на хора в срутени здания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР